Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

War on Democracy

Ντοκιμαντέρ που εξετάσει την σχέση του κράτους των ΗΠΑ με χούντες και προσπάθειες πραξικοπημάτων στην Λατινική Αμερική. Δεν έχει πάρα πολλά πράγματα, κάποια σημεία όμως έχουν ενδιαφέρον: 1.) Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν τα εχθρικά προς τον Τσάβες ιδιωτικά ΜΜΕ το πραξικόπημα του 2002, 2.) Συνέντευξη από αστούς από Βενεζουέλα, Χιλή όπου εντυπωσιάζουν οι εχθρικές αντιλήψεις τους, 3.) Συνέντευξη από τον αρχηγό της CIA στην Λατινική Αμερική το 81-84, επίσης πάρα πολύ προκλητική.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ»


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ»
Εδιωξαν τους χρυσαυγίτες από το εργοστάσιο
Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών
Αποστομωτική απάντηση στην παρουσία πριν από λίγες μέρες ομάδας της Χρυσής Αυγής στην είσοδο του εργοστασίου «Παπουτσάνης», όπου οι ίδιοι οι εργάτες δεν τους επέτρεψαν την είσοδο, δίνουν ηΠανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν.
Δηλώνουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το διαχωρισμό των εργαζομένων με βάση τη χώρα καταγωγής, το θρήσκευμα ή το χρώμα του δέρματος. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι του κλάδου μαζί με το σωματείο τους θα πρωτοστατούμε ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν ίδια δικαιώματα στη δουλειά, στην υγεία, στην πρόνοια».
«Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνες για τη δράση της Χρυσής Αυγής η οποία έχει ιδρύσει γραφείο Ευρέσεως Εργασίας στην περιοχή της Εύβοιας και πατώντας στην ανάγκη των εργαζομένων για δουλειά, προωθεί τις πιο αντεργατικές και ρατσιστικές πρακτικές» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ενωσης, η οποία καταλήγει ως εξής:
«Η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών καταδικάζει αυτές τις πρακτικές και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων άσχετα με την καταγωγή τους, το θρήσκευμα και το χρώμα των εργαζομένων. Τέλος καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να απομονώσουν τα φασιστικά στοιχεία, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να συσπειρωθούν στο ταξικό κίνημα, να αγωνιστούν για τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων».

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

18 και άνω

Το παρακάτω βίντεο είναι από μια εκδήλωση που έγινε πριν μερικούς μήνες για την υποστήριξη του 18 και άνω, σε σχέση με την επίθεση που δέχθηκε εκείνο το διάστημα. Το αναπαράγω όμως για άλλο λόγο. Ο Μαρξ αναφέρει σωστά ότι η αλήθεια κρίνεται από την πράξη.  Μετά το 40 λεπτό περίπου μιλάνε οι απεξαρτημένοι, και καταλαβαίνει κανείς πολύ καλά γιατί επεδίωκαν να κλείσουνε το 18 και άνω. Όμορφες και δυνατές προσωπικότητες που - άκουσον άκουσον - μαθαίνουν να διεκδικούν την ζωή. Μαζί με τα στατιστικά του κέντρου, φαίνεται λοιπόν ότι η στεγνή απεξάρτηση και η έμφαση που δίνεται από το 18 και άνω στην τέχνη έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα .Όταν χρησιμοποιείς την πιο ανεπτυγμένη θεωρία μπορείς να κάνεις «θαύματα».


Συνέντευξη Τύπου ΕΣΗΕΑ Πέμπτη 19/4/2012 '' ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 18 ΑΝΩ '' from dimitris meletis on Vimeo.

"Γέρων Παστίτσιος"

Το πρόσωπο των ημερών «Πάτερ Παστίτσιος» μιλάει για την δίωξη του, τις απειλές εναντίον αστυνομικών για αυτήν την υπόθεση, τα «θαύματα» κλπ.


Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ναζί στην Αμερική


Κάποιες διαφορές, αλλά πάρα πολλές ομοιότητες με το δικό μας φαινόμενο. 2 ντοκιμαντέρ:


Inside: American Nazis

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις


(Υπογραμίσεις δικιές μου)
Πηγή: ΚΟΜΕΠ  2012 τεύχος 04-05

Της Ελένης Μπέλλου*

Οι συνθήκες των δύο βουλευτικών εκλογών (Μάη- Ιούνη 2012)

  Οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες των βουλευτικών εκλογών στις 6 Μάη και στις 17 Ιούνη 2012 ήταν πρωτόγνωρες για τα

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Αντικομμουνισμός και παραχάραξη της Ιστορίας (Από την Κατοχή στην εποχή του διαδικτύου)


Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 9/9/12

Αντικομμουνισμός και παραχάραξη της Ιστορίας
(Από την Κατοχή στην εποχή του διαδικτύου)
Είναι γεγονός πως, ιστορικά, κάθε φορά που ο καπιταλισμός περνούσε κρίση, ο αντικομμουνισμός οξυνόταν (δίπλα σε κάθε μορφής καταστολή) υπό το φόβο της ριζοσπαστικοποίησης των μαζών και με στόχο την ενσωμάτωσή τους. Ενα δείγμα της έντασης αυτής του αντικομμουνισμού σήμερα αποτελεί η αναβίωση μιας σειράς «επιχειρημάτων» κατά του ΚΚΕ που κατασκευάστηκαν την περίοδο της Κατοχής και διαδίδονται στις μέρες μας ευρέως από διάφορα αστικά, εθνικιστικά, νεοναζιστικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. «Αξιοποιούνται» δε στην πρώτη γραμμή της αντικομμουνιστικής επίθεσης από κόμματα όπως η «Χρυσή Αυγή» ή το ΛΑ.Ο.Σ. και όχι μόνο.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Για την διδασκαλία των βασικών αρχών του μαρξισμού-λενινισμού στις ανώτερες σχολές


Μ.Ι. Καλίνιν «Για την διδασκαλία των βασικών αρχών του μαρξισμού-λενινισμού στις ανώτερες σχολές» (λόγος σε συγκέντρωση των σπουδαστών και του διδακτικού προσωπικού των ανώτερων κομματικών σχολών της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΣΕ – 31 Αυγούστου 1945)

  Σύντροφοι, ο αποφασιστικός ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη ενάντια στο φασισμό και η στρατιωτική και οικονομική δύναμη που έδειξε στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ήταν — όπως είναι γνωστό — μεγάλη έκπληξη για πολλούς στο εξωτερικό. Τα έχασαν κυριολεκτικά κι’ ακόμα για μερικούς η έκπληξη αυτή δεν ήταν ευχάριστη. Αλλά τα γεγονότα είναι γεγονότα και τα παραδέχονται τώρα όχι μόνο οι σύμμαχοί μας αλλά και οι εχθροί μας. Το παραδέχεται ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Οι δίκες των Μπολσεβίκων

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Σολομών Ισάγιεβιτς Τσερνομόρντικ (1880-1943) «Οι δίκες των Μπολσεβίκων»

Στα κρατητήρια… 

  Η μακροχρόνια εμπειρία τους στο τσαρικό καθεστώς οδήγησε τους Μπολσεβίκους στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη πολιτική ήταν η άρνηση να απαντούν σε οποιαδήποτε ερώτηση…

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Γελοίοι...


του Νίκου Μπογιόπουλου ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 1/9/2012

Στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής δημοσιεύτηκε περισπούδαστο άρθρο του αναπληρωτή καθηγητή και γνωστού θεράποντα της ορθής σκέψης Μαραντζίδη, όπου μεταξύ άλλων διαβάζουμε και τα εξής:
*

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

We are back online


Το blog από σήμερα είναι ξανά ενεργό. Στο τμήμα με τα ψηφιοποιημένα βιβλία ανέβηκαν 8 νέα βιβλία, μεταξύ των άλλων το πολύ καλό βιβλίο (και επίκαιρο) του του Πάουλ Μάτικ “Μαρξ και Κέυνς”, και αρκετά της μαοϊκής παράδοσης. Βρίσκονται στο τέλος της λίστας των βιβλίων.